Yaşamımızdaki Elektrikli Araçlar

Yaşamımızdaki Elektrikli Araç Gereçler 3’e Ayrılır:

1. Isınma amaçlı araç gereçler
2. Aydınlatma amaçlı araç gereçler
3. Ev araç gereçleri

1.     ISINMA AMAÇLI ARAÇ GEREÇLER:
Isıtma - Soğutma – Kurutma
Isınma amaçlı araç ve gereçler bizi soğuk havadan korumak için tasarlanmıştır. Bu tür aletler elektrik enerjisini, ısıya çevirerek ortama yayarlar. Örneğin; elektrikli sobalar, elektrikli ısıtıcılar ve elektrikli battaniyeler ısınma amaçlı kullandığımız araç ve gereçlerdir.

2.     AYDINLATMA AMAÇLI ARAÇ GEREÇLER:
Günlük hayatta sıkça kullandığımız eşyalar arasında aydınlatma amaçlı kullandığımı araç ve gereçler gelmektedir. Örneğin; floresan lambalar, ampuller aydınlatma amacıyla evlerimizde, okullarımızda, park ve bahçelerde kullanılan araç gereçlerdir.

Lamba: Ampuller ise elektrik enerjisini aydınlatma enerjisine çevirerek kullanılırlar

3.EV ARAÇ GEREÇLERİ
Evimizde hayatımızı kolaylaştıran pek çok ürün elektrik ile çalışır
Çamaşır Makinesi, Ütü, Elektrikli Fırınlar, Elektrikli Süpürge. Aynı zamanda haberleşme ve iletişimde kullandığımız ev ve cep telefonları, bilgisayarlar da bu gruba girer. 

Radyo, tele­vizyon, bilgisayar, telefon, cep tele­fonları.

KONUNUN DEVAMI VE AYRINTILAR İÇİN DEVAMINA TIKLAYINIZ.

ELEKTRİK KAYNAKLARI

1.Şehir Elektriği
2.Akü
3.Pil
4.Batarya

1.Şehir Elektriği:

Elektrik santrallerinde veya barajlarda üretilen şehir elektiriği elektrik iletim hatlarıyla yerleşim yerlerine taşınır. Evlerimizde kullandığımız elektrikli araçların birçoğu elektrik santrallerinde üretilen elektrik enerjisiyle çalışır. Televizyon, ütü, buzdolabı gibi araçların elektrik enerjisi kaynağı şehir elektriğidir.

2.Akü:


Akü ; Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza denir. Otomobil, motosiklet, uçak, gemi gibi ulaşım araçları, tarımda kullanılan araçlar elektrik enerjisi ihtiyaçlarını akü (akümülatör) denilen cihazlardan sağlar. Aküler motorun hareket enerjisini elektrik enerjisine çevirip depolayabilir. Bunlar, pillere göre daha güçlü enerji kaynaklarıdır.



3. Piller:

Düşük elektrik enerjisi üreten elektrik kaynaklarıdır. Piller radyodan saate kadar birçok alette kullanılmaktadır. Bazı araçlarda birden çok pilin bir araya getirilmesiyle oluşan batarya sistemleri kullanılır. Cep telefonu, telsiz gibi araçlar batarya ile çalışır. Piller; saat, kamera, hesap makinesi, işitme cihazı, kablosuz telefon, oyuncak, Mp3 çalar vb. araçlarda geniş bir kullanım alanına sahiptir.

4.Bataryalar:


Batarya, cep telefonu ve benzeri cihazlara takılan şarjlı pildir.
Batarya, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazlardır.



ARKADAŞLAR ATIK PİLLERİ ÇÖP KUTUSUNA DEĞİL ATIK PİL KUTULARINA ATMALIYIZ!


Atık pilleri naylon torba, karton kutu ya da kavanozlarda biriktirilerek, süpermarketlerde, okullarda, muhtarlıklarda, belediyelerin belirlediği toplama merkezlerinde bulunan atık pil kutularına atmalı veya pilimizi satın aldığımız satış noktasına geri götürülmeliyiz.

PİL ALIRKEN TEKRAR ŞARJ EDİLEBİLİR PİL ALIRSAK HEM PARAMIZDAN HEM DE ENERJİMİZDEN TASARRUF EDECEĞİMİZİ BİLİYOR
MUYDUNUZ?


ELEKTRİĞİN GÜVENLİ KULLANIMI:




Elektrik Çarpması

Elektrik enerjisinin dikkatsiz bir şekilde kullanılması sonucu meyda­na gelen tehlikeli olaya elektrik çarpması denir.






Elektrik Kaynaklarının Güvenli Kullanılması İçin Yapılması Gerekenler:

  • Elektrik tellerinin geçtiği yerlerde uçurtma uçurmamalıyız.
  • Arızalanan elektrikli araç gereçlerimizi kendimiz tamir etmeye kalkmamalıyız.
  • Elektrik tellerinin geçtiği yerlerde uçurtma uçurmamalıyız.
  • Elektrikli aletleri kapatmadan fişten çıkarmamalıyız.
  • alışan elektrikli araç gereçlere ıslak elle dokunmamalıyız.
  • Elektrik prizlerine hiçbir cisim sokmamalıyız. Prize elektrik fişlerini takarken metal kısımlarına dokunmamalıyız.

Geçmişten günümüze kadar kullanılmış aydınlatma araçları nelerdir? 

Günümüzdeki aydınlatma araçları ile eskiden kullanılan aydınlatma araçlarının yapımı ve kalitesi arasındaki fark nedir. 

Sırasıyla aydınlatma araçları: 

Ateş: İlk ateşin ne zaman yakıldığı bilinmiyor ama ilk insanların ateşi bulmasıyla birlikte aydınlatma çağı da başlamış oldu. İlk ateş bulunmadan önce insanlar karanlık çöktüğünde tüm işlerini bırakıp geceyi uyuyarak geçiriyordu. Zaman içinde kullandıkları taşlardan kıvılcım çıktığını, kurumuş dalları birbirine sürtünce ısındığı fark ettiler ve çok geçmeden ilk ateşi yakmayı başardılar. Ateşi yiyecekleri pişirmek, ısınmak ve aydınlanmak için kullandılar. Ateşin yakılması kolaydı ama kullanım açısından yetersizdi. Taşınabilir olmadığından istendiği gibi kullanılamıyordu.  Odun ateşi zehirli gazlar yaydığından kapalı alanlarda kullanımı tehlikeliydi. 

Meşale: İlk insanlar bir süre sonra ateş üzerinde pişirdiği et yağlarının yandığı fark ettiler. Sonraları odun ucuna sarılmış hayvan derilerini, hayvan yağlarının içine daldırdıktan sonra ateşe verdiler. Böylelikle daha uzun süreli yanan ve taşınabilir olan meşaleyi buldular. Meşale ilk taşınabilir ateşti. Taşınabilir olması nedeniyle büyük kullanım kolaylığı sağlıyordu. Oduna göre daha az zehirli gaz yaydığından gece kapalı alanlarda kullanımı mümkündü. Meşalenin bulunmasıyla birlikte gece balık ve yabani hayvanların avcılığı da yapılmaya başlandı. 

Kandil ve yağ lambası: Yine hayvan ve bitkilerden elde ettikleri yağları toprak veya çeşitli madenlerden yaptıkları kabın içine doldurup ucuna hayvan kılından yapılmış keçe ekleyip yaktılar. Bunun adı ise günümüzde kandil olarak bilinir. Meşaleye göre taşıması en kolay olan ve daha uzun süreli yanan bir aydınlatma aracıydı. Zehirli gazları çok daha az yaydığından kapalı yerlerde kullanımı çok daha güvenliydi. Ancak is çıkartarak ve pis kokular yayarak yandığından bir müddet sonra rahatsız edebilirdi. 

Mum: Çeşitli yağlardan ettikleri macunun içerisini pamuk veya keçeden yaptıkları fitili yerleştirerek mumu kullanmaya başladılar. Mumlarda aynı kandiller gibi özelliklere sahip. Ancak kandillerden daha az aydınlatma ve dayanma gücüne sahipti. İs çıkartmadan yanması büyük avantajıydı. 

Gaz lambası: Petrolün işlenmesiyle elde edilen gaz yağı bulundu. Bu yağı bir hazneye doldurdular ve üstüne cam bir fanus yaptılar. Pamuk veya keçeden yaptıkları fitili yakarak uzun süre yanabilen ve rüzgardan etkilenmeyen gaz lambasını kullanıldı. Önce aydınlatma araçlarının en gelişmişiydi. Az bir yakıtla is ve koku yaymadan çok uzun süre yanabiliyordu. Ampül bulununcaya kadar evlerde ve gece sokakların aydınlatmasında kullanılmıştır. 

Ampul (Akkor Ampul ve Halojen Ampul): Elektrik akımının bulunmasından sonra, bu akımın ince tellerden geçerken ısınmaya sebep olup parlama yaptığını fark ettiler. Cam bir tüpün içine geçirilen metal tel ile aydınlanma sağlanabiliyordu. Bunu da lamba veya ampul olarak adlandırdılar. Bu lambalar günümüzde halen kullanılmaktadır. Kullanımı kolay, tamamen zararsız ama pahalı bir aydınlatma aracıdır. 

Floresan lamba: Ardından uzun cam tüpler içerisine çeşitli gazlar koyarak elektrik akımını ışık enerjisine dönüştüren floresan lambaları kullanmaya başladılar. Floresan gazı konulanına floresan lambası, neon gazı konulanına da neon lambası gibi adlar verilir. Ampullere oranla daha az elektrik tüketmesi ve yüksek ışık vermesi nedeniyle sıklıkla tercih edilmiştir. 

Led lamba: Günümüzde yeni bulunan bir aydınlanma türü de bir çok evde kullanılmaya başlanan led lambalardır. Elektrikli aydınlatma araçları arasında en az tüketime sahip aydınlatma aracıdır. Bu yazı bilgimanya.com tarafından yazılmıştır. Link bağlantılı kaynak göstermek suretiyle faydalanabilirsiniz. 

Elektrik Evlerimize Kadar Nasıl Gelir? |
Çocuklar için Elektrik

Çocuklarınızın elektrik hakkında temel olarak bilgiler sahip olmasını istiyorsanız, bu yazı dizimizi çocuklarınıza okutmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede çocuklarınız hem elektrik konusunda bilinçli olacaktır. Hem de günlük hayatta ve okulunda faydalı olacak birçok bilgi öğrenecektir.


Elektrik 100 yıl önce keşfedilen bir enerji çeşididir. Kömür, doğal gaz, petrol, güneş, rüzgar ve su gibi diğer kaynakları, elektrik enerjisi elde etmek için kullanırız.

Şu anda sizler elektriğin, hayatınızın büyük bir bölümünü oluşturduğunun farkında değilsinizdir. Örneğin elektrik, kışları evinizi ve okulunuzu ısıtır(elektrik sobaları), yazları ise serin(klima, vantilatör) tutar. Elektrik olmadan ise televizyondaki en sevdiğinizi programı izleyemeyeceksiniz ya da MP3 oynatıcınızdan en sevdiğiniz müziği dinleyemeyeceksiniz. Bunların hepsi için elektriğe ihtiyaç vardır. Bizler nasıl yemek yiyerek enerji sağlıyorsak, elektrikli aletlerde enerjisini elektrikten alıyor. Şimdi hayal edin, dünyanın her yerindeki ışıkların, tüm bilgisayarların hatta kullanılan tüm telefonların kapalı olduğunu düşünün. Açıkça belliki, elektrik bizim için çok önemlidir. Bu yüzdende, bu değerli kaynak ile ilişkimizi yeniden gözden geçirmek ve akıllıca kullanmak için neler yapmamız gerektiğinizi düşünmenin zamanı geldi.

Elektrik Evlerimize Kadar Nasıl Gelir?

Şimdi ise sıra geldi elektriğin evlerimize ya da okula kadar nasıl geldiğini öğrenmeye. Bugünlerde elektrik enerjisi, rüzgar ya da güneş enerjisi gibi kaynakları kullanarak farklı yollardan oluşturabiliriz. Elektrik oluştuktan sonra uzun mesafelerde taşınmak için iletim hatlarına gönderilir. Bu iletim hatları genelde yüksek gerilim hatları olarak adlandırılır.Yüksek gerilim, elektriğin uzun mesafelere daha verimli şekilde ulaşmasını sağlar. Gerilim azaldığı zaman, elektrik mahallemize kadar gelmiş demektir. Ve artık elektrik, mahallemizdeki ev ve okullara dağıtım hatları üzerinden ulaştırılacaktır.

Kelime Dağarcığımızı Genişletelim…

Elektrik: Elektron akışı tarafından üretilen elektrik enerjisidir.
Elektron: Bir atomun yörüngesindeki temel parçacıktır.
Atom: Bir maddenin en küçük parçacığıdır.
Akım: Bir elektrik devresindeki elektrik akışıdır.
Doğru Akım: Tek yöndeki elektrik akımıdır.
Alternatif Akım: Saniyede yönünü birçok kez değiştiren elektrik akımıdır. Kısaca AC şeklinde gösterilir.
İletken: Elektrik akımının geçmesine izin veren maddelerdir.
Trafo: Elektrik voltajı yükseltmek veya düşürmek için kullanılan bir elektrikli cihaz